Luke 21: Internasjonal ÅIF-representasjon 2024

Postet av Åssiden Idrettsforening den 21. Des 2023

Et bilde som inneholder person, gress, stadion, fotballspiller

Automatisk generert beskrivelse

Tomke Kathrin Poppen er en av klubbens fremste dommere. Hun dømmer til daglig som AD (assistentdommer) i Toppserien, og i 2022 dømte hun cupfinalen. Nå har den tyske toppdommeren vår nådd en ny milepæl. I 2024 vil Tomke dømme internasjonalt som FIFA-dommer. Dette er selvsagt stort for Tomke, men som klubb blir vi ekstra stolte. Derfor har vi gjort et intervju med toppdommeren vår til dagens luke.

- Det er en kjempestor ære å bli oppnevnt internasjonalt! FIFA-dommer har alltid vært det store målet, så å nå se at innsatsen man legger ned gir resultater gir motivasjon til å sette seg nye mål! Dette var en perfekt julegave på slutten sesongen, starter Tomke.

Tomke er opprinnelig fra byen Leer i Nord-Vest Tyskland og kom til Norge i 2017 grunnet kjærligheten. Tilfeldigvis var tanten til mannen hennes fra Åssia.

- Sosialkontakt har alltid vært viktig for meg, og derfor ønsket jeg å spille fotball når jeg flyttet til Norge. Tanten til samboeren min bor like ved Åssia-banen og da begynte jeg å spille i Åssiden. Der spilte også Mari Bjørnstad, og hun fikk nyss i at jeg dømte i Tyskland og fikk meg i gang her i Norge, forteller Tomke.

Men i 2017 var dommerkarrieren til Tomke fortsatt fersk. For søsteren startet med dømming i 2012, og siden søsterene alltid hadde gjort det samme i oppveksten så skulle ikke Tomke dømme også. Så var Tomke en lojal supporter av søsteren sin og fulgte henne rundt på alle kampene, og da sa søsteren til slutt at nå måtte Tomke begynne å dømme også. Søsteren til Tomke dømmer i dag på toppnivå i Tyskland.

- Jeg begynte å dømme i 2016, og fikk være med på landslagsuttakturneringer i 2017. Men så kom jo kjærligheten når jeg møtte en nordmann. Når Mari spurte meg om jeg ville dømme i Norge var jeg usikker på grunn av språket, men hun satt meg i kontakt med kretsen og vi fant riktig nivå i begynnelsen.

Tomke fikk raskt dømme G19 og 2. div kvinner, og milepælene har kommet på løpende bånd hvert år. I 2018 fikk hun sin første kontakt med Norges Fotballforbund når hun fikk dømme Norway Cup. Så i 2019 ble hun kåret til årets forbilde i kretsen, og hun ble assistentdommer i 1.div og G19 nasjonalt. I 2020 ble hun oppnevnt som AD i Toppserien for første gang, og hun ble fast AD i 2021 og fikk også da dømme cupfinale J19. I 2022 dømte Tomke cupfinale kvinner og nå avslutter hun 2023 med å bli oppnevnt til FIFA AD.

- Cupfinalen 2022 er det største så langt, men jeg må også trekke frem Rosenborg-Brann på Lerkendal juni 2022. Da ble det satt publikumsrekord i Toppserien med 11.636 tilskuere. Å gå ut på en bane med fullsatt stadion er en helt spesiell følelse som gir noe ekstra. Det var veldig, veldig kult!

Tomke (nr 2 fra venstre) med dommerteamet før rekordkampen på Lerkendal (Foto: Privat)


- Så har jeg dømt Norge mot Tyskland i finalen i politimesterskapet i Trondheim! Det var også stort å få dømme akkurat de to landene i en finale, trekker Tomke frem.

Veien til å bli toppdommer er lang, og det krever en enorm innsats. Tomke er utdannet ergoterapaut med egen bedrift og jobber til vanlig som pedagogisk medarbeider på den tysk-norske skolen i Oslo. Hun tilbyr også tjenester for barn som trenger ekstra oppfølging utenom skolen og har flere ekstrautdanninger. Blant annet som ADHD-trener. Tomke synes det er fint å legge til rette for barn, og er svært takknemlig for en arbeidsgiver som også legger til rette for henne.

- Hele skolen er veldig støttende når det kommer til dommerkarrieren min. Når jeg dømte cupfinalen så hadde jeg en egen fanklubb bak meg på cupfinalen, og det var veldig stas.

Tomke har vært svært fornøyd med å dømme Toppserien, og har nesten ikke rekt å tenke større. Likvel er hun klar på at det å dømme et mesterskap er den store drømmen.

- Å dømme Champions League, EM eller VM. Jeg tar gjerne steg med J19 eller J17, men store mesterskap henger høyt. Toppserien har vært et mål, og det å få dømme internasjonalt nå er prikken over i-en. Nå må jeg bare ta en kamp om gangen og ta det som kommer.

Tomke (t.v.) sammen med dommerteamet i garderoben før kampen på Lerkendal (Foto: Privat)

 

Målet for sesongen 2024 er å fortsette ned den veien hun er på vei. Det handler om å finne plassen sin internasjonalt, ta de kampene man får og relektere i etterkant. Selvevaluering og snakke med dommerkollegaer blir viktig.

- Jeg vil trene bedre, og få en bedre balanse mellom styrke, mobilitet og hurtighet. Det krever mye innsats i hverdagen å være dommer. Så det å se at den innsatsen og tiden lønner seg gir motivasjon til å sette seg nye mål. Nå vil jeg bli kjent med internasjonale arenaer, og dommerkollegaer, og ta de kampene jeg får. Alle internasjonale kamper blir store milepæler jeg kommer til å huske, avslutter Tomke Poppen.

Vi gratulerer Tomke med uttaket og er stolt og glad for at hun nå skal representere Åssiden IF internasjonalt!

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.